CSRFoodwasteOdpovědná rodinaOdpovědný život

21 potravin, které lze mrazit a hlavně jak

Mrazák je kamarád – umí nejjednodušším způsobem uchovávat jídlo na dlouhou dobu, když se s ním umí dobře zacházet. Navzdory takzvané lidové moudrosti totiž mražení neničí živiny v potravinách. Každý, komu někdy v mrazáku bouchla lahev piva nebo se mu maso tak obalilo jinovatkou tak, že se kuřecí křídla podobala mamutímu koleni ale ví, že i s tak prostým přístrojem se musí umět zacházet.

Mimochodem – s tím pivem to nezkoušejte. Po explozi lahve se celý mrazák vyplní pivní pěnou, která po ztuhnutí vytvoří stejný efekt, jako když kanadský zálesák otevře dveře srubu, na který mu zvenčí spadla lavina. Tedy hladkou bílou stěnu, ze které tu a tam kouká kousek zmrzlého zvířete nebo rostliny. Co se tedy naopak mrazit dá a jak?

1. Avokádo

Tohle oblíbené ovoce považované většinou lidí za zeleninu má zajímavý postup kažení. Tři dny se doma tváří jako zelený kámen a pak se během deseti minut promění v hnědou hroudu. Takže se špatně uchovává – ale my na to máme fintu. Zmrazit celé avokádo není moc dobré, ale když ho rozmačkáte na pyré, už to funguje. Přidejte do něj lžičku šťávy z citronu nebo limety, aby nezhnědlo, uložte do vzduchotěsné krabičky nebo pytlíku a dejte zmrznout.

2. Dezerty

Delikátní nadýchané muffiny a cupcaky se tváří, jakože jim mrazák není dost dobrý, ale ve skutečnosti se v něm výborně uchovávají. Stejně jako bublanina, bábovka nebo brownies. Mráz jejich měkkou strukturu nepoškodí, stačí je uložit do igelitového sáčku.

3. Banány

U banánů asi není překvapení, že se dají mrazit, ale kromě toho, že jim tak zabráníte doma na míse zhnědnout a stát se domovem milionu ovocných mušek, tak získáte perfektní ingredienci do koktejlů, nebo naprosto stoprocentně ovocnou zmrzlinu bez jediné přidané kalorie.

4. Máslo

Když narazíte na máslo za výhodnou cenu, zazásobte se, doma ho pak nakrájejte na tlusté plátky nebo tyčinky a dejte zmrazit. Odebírat ho pak můžete po částech, protože zmrzlou kostku neukrojíte bez hrozby amputace několika prstů.

5. Podmáslí

Když používáte podmáslí na pečení chleba nebo moučníků, je dost pravděpodobné, že vám nějaké zbyde. Dejte ho zmrznout a přesto, že po roztátí se v něm oddělí tuk od vody, pořád je na pečení vhodné. Nejlépe se mrazí v malých množstvích, třeba v plastových lahvičkách od jogurtových nápojů.

6. Dorty

Pro dorty platí to samé jako pro ostatní dezerty. Nenuťte se dojíst celé kolo den po oslavě, ale zamrazte si jednotlivé dílky zvlášť pro pozdější radost. Některé dorty dokonce chutnají nejlépe zmrzlé. Jediná věc, která mražení nesnáší je poleva z bílků.

Zamrazování potravin šetří peníze a brání plýtvání jídlem.

Zamrazování potravin šetří peníze a brání plýtvání jídlem.

7. Čokoláda

Mražení čokolády vyžaduje poněkud komplikovanou péči, ale co byste neudělali pro svého nejlepšího životního přítele. Pečlivě ji zabalte, aby k ní nepronikla vlhkost ani pachy a potom ji uložte na pár hodin do lednice. Teprve pak ji přemístěte do mrazáku. Na cestě ven to chce stejný postup. Čokoláda nemá ráda rychlé změny teploty, ale takhle postupně to zvládne.

8. Citrusy

Ovoce s vysokým obsahem vody se nedá mrazit bez poškození struktury, ale přesto existuje způsob jak uchovat třeba bedničku darovaných mandarinek nebo citronů. Buď vymačkejte šťávu a zmrazte jen tu. Nebo zmrazte kousky ovoce: umyjte ho a oloupejte, rozdělte na dílky a odstraňte všechny membrány a pecky. Kousky nasypejte do krabiček a zalijte šťávou ze 40 % ovocného džusu a 60 % vody. Nechte pod víčkem kousek místa a zamrazte. To samé můžete udělat v zásobníku na ledové kostky.

9. Těsto na sušenky

Připravili jste si ho moc a nechcete si napéct zásoby, které byste pak museli sníst naráz. Vytvořte si dokonalý polotovar tak, že těsto rozdělené na jednotlivé sušenky necháte zmrznout na pečicím papíru a zmrzlé neupečené sušenky pak přendáte do vzduchotěsné krabičky a dáte zpátky do mrazáku.

10. Kukuřice

Kukuřici můžete zmrazit i se šustím ve vzduchotěsném pytlíku. Pokud už není úplně čerstvá, odstraňte šustí a povařte ji sedm až jedenáct minut – podle velikosti. Rychle ochlaďte, osušte a dejte zmrznout zase ve vzduchotěsném pytlíku.

11. Šlehačka tekutá

Mléčné produkty po rozmražení nevypadají hezky, protože se v nich oddělí tuk od vody, ale šlehačku s vyšším podílem tuku než je 40 % mrazit můžete. Nejdřív ji zahřejte na 170 až 180 stupňů po dobu 15 minut, rychle ochlaďte a přelijte do vzduchotěsné krabičky s víčkem. Hodláte-li ji skladovat déle než dva měsíce, přidejte do ní 1/3 šálku cukru na litr.

12. Šlehačka ušlehaná

Zbytky ušlehané šlehačky zmrazte v jednotlivých kopečcích na pečicím papíře a po ztuhnutí uložte do krabičky s víčkem. Pak je můžete rovnou hodit do šálku horké kávy nebo kakaa.

13. Vajíčka

Ve skořápkách se vajíčka mrazit nedají, protože by popraskala. Když je ale vyklepnete a rozšleháte, už je zmrazit můžete. Použijte je nejpozději do roka.

14. Ovocný koláč

Ten se nejlépe mrazí před pečením, takže si ho můžete připravit třeba týden před oslavou a dát ho do mrazáku. Rozmrazovat ho pak nemusíte, jen ho vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů na 15 minut a potom snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte podle receptu, jen přidejte k času pečení dalších patnáct minut.

15. Česnek

Česnek je velmi tolerantní vůči mrazu. Ve vzduchotěsné krabičce můžete zmrazit celé palice, nebo oloupané stroužky nebo je i podrťte. Utřený česnek můžete smíchat s olivovým olejem, který nezmrzne, takže ho lze z krabičky v mrazáku nabírat lžičkou tolik, kolik právě potřebujete.

16. Zázvor

Nestihli jste spotřebovat čerstvý zázvor a hrozí, že se promění ve vyschlý koře bez vůně? Zmrazte ho vcelku (dobře zabalený) a ještě zmrzlý ho nastrouhejte, až ho budete potřebovat. Jde to mnohem lépe, než když je měkký.

17. Hroznové víno

Zmrazte ho, ale nerozmrazujte. Použijte zmrzlé kuličky do ovocné limonády místo ledu nebo je jezte jen tak, chutnají fantasticky.

18. Bylinky

Zmražené bylinky budou po rozmražení povadlé a nevhodné na ozdobu, ale zachovají si všechnu chuť a na vaření jsou skvělé. Čerstvé bylinky opláchněte, okapejte a osušte – potom je zmrazte vzduchotěsně zabalené. Můžete z nich i namixovat pesto, jen sýr přidejte až po rozmrznutí. Nejlepší způsob je ale zmrazit bylinky v másle: bylinky nasekejte, přidejte česnek, mořskou sůl a smíchejte se změklým máslem. To potom vytvarujte do válečku, zabalte do fólie a zamrazte. Bylinkové máslo dodá chuť téměř každému jídlu, i obyčejné rozpečené bagetě.

19. Mléko

Zmražené mléko už nemůžete použít na pití, ale na pečení a vaření se hodí. To samé platí pro zakysanou smetanu.

20. Těstoviny

Zapečené těstoviny jako třeba lasagne se mrazí dobře, to je známý fakt, ale zmrazit můžete i samotné těstoviny, pokud jste si jich připravili moc najednou. Vyndejte je z vody o chvilku dřív, než jsou hotové, aby se vám při ohřívání nepřevařily. Nechte je vychladnout a potom dejte do mrazáku. Připravit je můžete v mikrovlnce nebo ve vařící vodě.

21. Rýže a další obiloviny

Obiloviny se nejlépe vaří ve velkém množství, které si pak můžete rozdělit na menší dávky a zmrazit na později. Rozmrazit je pak můžete tak, že je ráno vyndáte z mrazáku a necháte povolit přes den v ledničce nebo je připravíte v mikrovlnné troubě nebo v hrnci s trochou horké vody.

 

Dvě zlatá pravidla mražení a rozmrazování

  1. Čím rychleji jídlo zmrazíte, tím lépe. Pomalé mražení formuje velké krystaly ledu, které mohou jídlo poničit. Proto umístěte novou věc do mrazáku na jeho nejstudenější místo a neskládejte potraviny na sebe.
  2. Rozmrazujte nejlépe v lednici (přes noc), ve studené vodě (vyměňujte ji každých 30 minut) nebo v mikrovlnné troubě (v tom případě jídlo hned připravte nebo potravinu použijte). Nejlepší je nechat potraviny povolit přes noc v lednici
Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Australská malířka dává kamenům tvář: maluje na ně barevné mandaly

Následující článek

Polovina firem nepřijme zaměstnance se záznamem v rejstříku trestů

Lenka Tréglová

Lenka Tréglová

První šéfredaktorka MY89 stála u rozjedu magazínu a pečovala o něj prvního půl roku. Lenka dříve řídila časopisy Dívka a Marianne, byla dlouholetou vedoucí magazínu Ona Dnes. Doma má dvě dcery, dvě kočky a čtyři knihovny.