CharitaCSRKomunityNeziskový světOdpovědný životSoutěže / AnketyTémataZdravý životní styl

Dejte si za “pade” polévku od šéfkuchaře v Polívkové smršti

Sbírkovým počinem roku 2015 se stala Polívková smršť, fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem i dobrým skutkem. Špičkoví kuchaři a restaurace budou i letos vařit polévky na farmářských trzích a festivalech jídla a výtěžek z nich opět zaplatí rehabilitaci mladým lidem po mozkové příhodě či úrazech hlavy. Loni akce vynesla 430 tisíc korun a pomohla s návratem do života více než dvaceti lidem. V článku najdete také recept na Topinamburový krém Romana Pauluse.

Za necelý měsíc vypukne opět Polívková smršť, sbírková a zároveň kulinářská akce, která pomáhá mladým lidem po mozkové příhodě nebo úrazu hlavy a která se stala před pár týdny v kategorii Veřejná sbírka Sbírkovým počinem roku 2015.

ČTĚTE: REKORDY SBÍRKY: V JEDNOM OBCHODĚ DAROVALI ŠEST TUN, SKOKANEM ROKU VÝCHODOČEŠI

„Kvalitních sbírkových akcí v Česku přibývá, Polívková smršť je výjimečná v tom, že jde o sbírku a výraznou komunitní akci s příběhem,“ uvedla  Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců, které sbírkové počiny vyhlašuje.

Polívková smršť v podání šéfkuchaře Romana Pauluse. Foto: archiv Ergo Aktiv

Polívková smršť v podání šéfkuchaře Romana Pauluse. Foto: archiv Ergo Aktiv

Za prodejem „polívek” za 55 korun, z čehož minimálně 40 korun putuje právě na rehabilitaci lidí po mozkové příhodě, stojí obecně prospěšná společnost Ergo aktiv. Ta provozuje centrum moderní rehabilitace pro osoby s poškozením mozku.

Pro polévky se organizátoři veřejné sbírky, která má zároveň formu happeningu a vzájemného sbližování zdravých a nemocných, rozhodli i proto, že jsou symbolem správné životosprávy, která je výbornou prevencí vzniku mozkových příhod.

Vítězové Cen Fóra dárců 2015

Komunikační počin roku

Kategorie Integrovaná kampaň neziskové organizace

Vítěz: Nadační fond Českého rozhlasu za kampaň: Noční běh pro Světlušku 2014

Kategorie Integrovaná kampaň firmy

Vítěz: ČEZ ze kampaň ČEZ Handy Kvadriatlon

Kategorie Výroční zpráva (neziskové organizace)

Vítěz: Nadace Partnerství

Kategorie Výroční zpráva (firmy)

Vítěz: Nadace ČEZ

Sbírkový počin roku

Kategorie Crowdfundingová akce

Vítěz: Adra za akci Pio Squad for Čalantika

Kategorie: Veřejná sbírka

Vítěz: Ergo Aktiv za sbírku Polívková smršť – polévky, které vrací chuť k životu

Od 8. do 12. února připravuje organizace Velkou únorovou Polívkovou smršť, která se podobně jako loni uskuteční na pěší zóně před vstupem do metra Anděl v Praze.

„Od března pak bude opět stánek Polívkové smršti pravidelně každou středu na Farmářských trzích Pankrác,“ říká Olga Pekárková z Ergo Aktivu.

(Nejen) Paulusovy polévky jedou

Loni organizace díky Polívkové smršti získala 430 tisíc korun a pomohla tak více než dvaceti lidem, většinou mezi dvaceti až čtyřiceti lety, z peněz získali tříměsíční rehabilitaci.

„Dále jsou finance formou osobních grantů vypláceny těm klientů, v jejichž silách není uhradit zákonně povinný poplatek za intenzivní rehabilitaci formou denního stacionáře,“ popisuje Pekárková.

Polévky renomovaných šéfkuchařů a vyhlášených podniků letos mohou lidé ochutnat také na nejrůznějších festivalech jídla po celé zemi, ať už to bude Polívkování, Grand Food Festival, Jarní náplavka: Street food festival, nebo Foodparade.

Do Smršti se zapojilo již poměrně velké a různorodé množství kuchařů. „Pravidelně s námi spolupracují například šéfkuchař Roman Paulus, Tomáš Kalina, Ondřej Slanina a Filip Sajler, dále restaurace Umami Sushi, vaří pro nás hotely jako Panorama Prague Hotel, Hotel InterContinental Prague, Prague Marriott Hotel a další. Všem moc děkujeme, bez skvělých kuchařů, restaurací a hotelů by projekt nemohl fungovat,“ uvádí Pekárková.

S organizací i realizací Polívkové smršti pomáhají i samotní klienti Ergo Aktivu v rámci tréninkových pracovních míst. „Jedná se o pomoc s přípravou akcí, s administrativou, klienti prodávají také ve stáncích,“ vypočítává Pekárková.

ČTĚTE: PRŮZKUM: KVŮLI DĚTEM UPRAVILY K LEPŠÍMU SVŮJ JÍDELNÍČEK DVĚ TŘETINY RODIČŮ

Skvělé ohlasy podle ní mají tradičně polévky Romana Pauluse, ale jelikož má být Polívková smršť nejen benefiční akcí, ale také gurmánským zážitkem, usiluje Ergo Aktiv o to, aby všechny polévky pocházely od špičkových šéfkuchařů a jejich ochutnání bylo opravdovým zážitkem.

Topinamburový krém – recept Romana Pauluse

Suroviny

0,5 kg cibule

2 kg topinambur

0,3 kg brambor

0,5 kg másla

5 l kuřecího vývaru

1,5 l čerstvé smetany

O polévky mají na farmářských trzích i food festivalech zájem všechny generace. Foto: archiv: Ergo Aktiv

O polévky mají na farmářských trzích i food festivalech zájem všechny generace. Foto: archiv: Ergo Aktiv

1x menší svazek tymiánu

Sůl

Pepř

Postup

Očištěný topinambur překrájíme na menší kousky a na másle společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle.Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník.

Podáváme s ragú, které si připravíme z uvařeného topinamburu, chřestu a cherry rajčátek.

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Beskydy: Na Bezručku se lidé složili, teď přispívají na Libušín

Následující článek

Komentář Pavlíny Kalousové: I am very optimistic

Petra Horáková

Petra Horáková

Petra Horáková se dlouhodobě věnuje tématu odpovědného podnikání. Byla u startu pravidelných příloh Hospodářských novin věnovaných oblasti CSR, účastní se i odborných konferencí a diskusí. Čtyři roky se věnovala projektu TOP 25 žen českého byznysu. Petra začínala svou novinářskou dráhu v polovině 90. let jako redaktorka ostravské přílohy deníku MF DNES.