CSRDiverzitaKariéraKomunityNa vlastní trikoNeziskový světOdpovědný životSociální podnikyTémataZdravý životní styl

Je libo těstoviny čokoládové či houbové? V Pasta Fidli si je můžete dopřát

Fungují dva roky a čerstvé těstoviny dodávají do vyhlášených restaurací. Jejich zákazníky jsou podniky jako Four Seasons, Alcron, Malostranská beseda či Kogo. Sociální podnik Pasta Fidli, který najdete v Mníšku pod Brdy, sice zaměstnává handicapované, ale s klidem konkuruje jakékoliv komerční výrobě. V nabídce má i takové speciality, jako jsou těstoviny houbové či čokoládové.

Výloha prodejny a výrobny Pasta Fidli v Mníšku pod Brdy se přehlédnout nedá. Všude to hraje barvami a uvnitř je útulno, i když je patrné, že na interiéru se stále pracuje. Už od rána tu běží výroba a jednatelka Helena Cyrnerová stíhá odpovídat na otázky a zároveň po očku sledovat, zda všechno klape, jak má.

Výroba čerstvých těstovin v přímém přenosu. Foto: Helena Tutterová

Výroba v Pasta Fidli v přímém přenosu připomíná koncert pro ruce a těstoviny. Foto: Helena Tutterová

Vyhlášenou “těstovinárnu” provozuje občanské sdružení Náruč, stejně jako chráněnou kavárnu Modrý domeček v Řevnicích a denní stacionář pro handicapované v Dobřichovicích. Právě na provoz stacionáře ale ročně chybí zhruba milion korun.

“Peníze pro dospělé se neshánějí snadno, proto jsme naplánovali založení vlastního podniku, kterým bychom provoz stacionáře dotovali,” vypráví jednatelka. Tak vznikl sociální podnik Pasta Fidli.

ČTĚTE: RUČNĚ VYTVÁŘEJÍ KOUZLO VÁNOC. ZA SMĚNU VYFOUKNE KAŽDÁ Z NICH 720 SKLENĚNÝCH KOULÍ

„Lidé mají rádi domácí výrobky, takže jsme věděli, že zůstaneme u jídla, i v Domečku se nám to osvědčilo. Přemýšleli jsme, jestli otevřeme pekárnu nebo cukrárnu. A pak jednou přišel náš stálý zákazník a poradil nám, ať zkusíme čerstvé těstoviny.“

Těstoviny, kam se podíváš

Sedíme u čaje a já hledám tu „halu“, kde se těstoviny vyrábějí. Něco jako obří hrnec, regály mouky? Nikde nic. Běžnému zákazníkovi zůstanou výrobna i sklady skryté, přesto tu jsou. Mnohem menší, čistší a organizovanější, než mě prve napadlo.

Zkuste si vyrobit v Pasta Fidli těstoviny – Srdcerváči vám to umožní.

Pojďte přímo ke zdroji a uvidíte, jak se vyrábí čerstvé těstoviny. Budete přímo účastníci výroby, sami se zapojíte do výrobního procesu a budete si moci vyrobit 0,5 kilogramu těstovin pro sebe.

Zjistíte jak velký je rozdíl mezi sušenými a čerstvými těstovinami a jak se vykouzlí těstoviny těch nejpodivnějších tvarů.

Zážitek si můžete pořídit až do 15. prosince v katalogu Srdcerváči.

Mimochodem, autorka reportáže i fotografií je jednou z letošních Srdcerváček a text napsala právě pro tento projekt, který podporuje zaměstnávání lidí s handicapem!

„Celý projekt jsme finančně a marketingově připravovali rok a půl. Bylo to hodně náročné období. Navíc výhledově chceme mít výrobnu v naší budově starého nádraží v Řevnicích, ale sehnat peníze na rekonstrukci by trvalo příliš dlouho, proto jsme si pronajali prostory tady v Mníšku a v lednu roku 2014 spustili výrobu,“ vypráví Helena Cyrnerová.

Projekt vyžadoval vstupní investici 8,5 milionu korun. Něco bylo financováno z evropských grantů, přispěly například také nadace Avast, Vodafone a projekt Srdcerváči, který podporuje právě zaměstnávání lidí s postižením. Těch Pasta Fidli zaměstnává šest z celkem deseti zaměstnanců.

“Chci po svých zaměstnancích výkon jako u ‘zdravých’ lidí, takže je podle toho i platím. Diskutovalo se, zda by neměli pobírat nižší mzdu, ale mě nezajímá, že mají invalidní důchod, náleží jim zkrátka adekvátní plat. Samozřejmě má ale zaměstnávání svá specifika – uzpůsobili jsme prostory pracoviště a častěji řešíme návštěvy lékaře nebo marodění,“ popisuje každodenní realitu jednatelka.

Jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová před prodejnou v Mníšku pod Brdy. Foto: Helena Tutterová

Jednatelka Pasta Fidli Helena Cyrnerová před prodejnou v Mníšku pod Brdy. Foto: Helena Tutterová

Nejvíc ji překvapilo, jak je těžké sehnat další lidi. Rádi by v Mníšku zaměstnali dalšího řidiče, zaměstnánce do provozu, prodejce do stánku na trhy.

“Jsme tak daleko, že oslovujeme i ‘zdravé’ kolegy, ale ani tak se nám nedaří. Je velká škoda, když mám jít já nebo obchodní zástupkyně zavážet či vařit a nemůžeme se věnovat své práci. Tyhle maličkosti mě někdy ubíjejí, ale zase si umím představit, co která činnost obnáší.“

Těstoviny se vyrábějí ve dvou osmihodinových směnách, ve kterých pracují vždy tři lidé. Přicházím se podívat ve fázi, kdy se těsto z mouky, vody, vajec a soli míchá v přístroji a jedna z pracovnic nasazuje na kraj velkou matici.

Tou se těsto vytlačuje ven a získává tak požadovaný tvar. Žena je rychlým pohybem stěrkou oddělí a pokud jsou těstoviny vydařené, druhá z kolegyň je popráší, zváží, srovná na tácek a zataví.

Nakonec balíček označí papírovým letáčkem, orazítkuje, složí na vozík a odškrtne v seznamu. Vše jde hodně rychle, za hodinu takhle vyrobí a připraví asi třicet až čtyřicet kilo těstovin.

ČTĚTE: TAK TROCHU JINÉ KVĚTINÁŘSTVÍ: EKOLOGICKÉ, ČESKÉ A LAHŮDKOVÉ!

Těstovin, na kterých si už pochutnávali třeba návštěvníci festivalů, jako jsou Prague Pride či Prague Food Festival.

Na vývoji receptur se podílejí kuchaři i zákazníci

„Výroba je opravdu velmi jednoduchá, složitá je logistika. Zboží vydrží patnáct dní a my ho dodáváme do dvaceti čtyř hodin. Objednávky z restaurací ale chodí večer nebo pozdě v noci, a to už ráno potřebujeme zavážet. Snažíme se tedy odhadnout, co zákazníci budou chtít. Když se netrefíme, musíme zboží vyrobit na ranní směně, čímž se zase nestíháme předzásobit na další den. Jsou to někdy pěkné nervy,“ vypráví Helena Cyrnerová o tom, že o adrenalinové zážitky rozhodně už dva roky nemá nouzi.

Zatím tu ale nervózně působím jenom já. Při všem tom povídání si slibuju, že k obědu budou nudle s mákem a hledám odpověď na otázku, jak je možné v deseti lidech prorazit na trhu.

„Chytli jsme se na trhu také proto, že se kuchaři i zákazníci sami podíleli na vývoji receptury. Během přípravného roku jsme dávali své výrobky různě testovat a ochutnávat. Kuchaři nám velmi fandí, získáváme od nich různé tipy nebo zakázky na netradiční příchutě. Teď třeba na těstoviny čokoládové nebo houbové.“

Dobře, na máku netrvám, říkám si pro sebe.

“Možná je trochu překvapivé, že v gastro-průmyslu může být společnost zaměstnávající handicapované schopná konkurence, ale my si to přejeme od začátku. Nebýt chráněná dílna, ale firma komerční. Velký dík ale určitě patří všem nadacím, sponzorům, dárcům i zákazníkům, bez nich bychom to nedokázali,” zmiňuje jednatelka.

V současné době Pasta Fidli dodává do sto dvaceti restaurací a padesáti obchodů. Zákazníky jsou renomované podniky, jako jsou Four Seasons, hotel Alcron, Zátiší Group, Malostranská beseda, Potrefené Husy nebo Kogo. „Rádi ještě rozšíříme výrobu – kapacitu ve stávající provozovně máme až na pět a půl tisíce kilogramů těstovin měsíčně,“ říká Helena Cyrnerová

Zaměstnancům sociálního podniku Pasta Fidli je vidět pod nesmírně šikovné ruce přímo z ulice. Foto: Helena Tutterová

Zaměstnancům sociálního podniku Pasta Fidli je vidět pod nesmírně šikovné ruce. Foto: Helena Tutterová

Vypínám diktafon a trochu si lámu hlavu, co ještě dodat a jak popsat příjemnou náladu, která tu panuje. Občas se kolem mě mihne zaměstnankyně, která zrovna doplňuje ledničku, protože tyhle těstoviny je třeba uchovávat v chladu.

Pozoruju rozpisy, nástěnky, fotky, nakouknu i do skladu a projíždím webovky. Poprosím jednatelku Cyrnerovou o fotku. „Ale jděte, lidi ať tam jsou, o mě nejde.“

ČTĚTE: VETERINÁŘKA ZŘÍDILA NETRADIČNÍ ŠKOLKU A ŠKOLU V JURTĚ NA FRÝDECKO-MÍSTECKU

A když nakonec vymyslíme kompromis a jdeme pózovat ven, povídá: „Víte, zjistila jsem, že s handicapem se lidé časem srovnají a zvyknou si. Mnohdy ani nepotřebují zvláštní ohledy. Ale určitě stojí o větší podporu psychickou. Chtějí cítit, že jsou platní, že si jejich práce a snahy ceníte a že bez nich by to prostě nebylo ono.“

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

V sobotu můžete v pražském Myslbeku ochutnat poprvé Dobro+Ty pro Charitu

Následující článek

Mladíci s retro bicykly, rekordy potravinové sbírky a vánoční umění českých sklářek. Týden na MY89

H. Tutterová

H. Tutterová

Ráda píšu i mluvím a líbí se mi schovávat humor mezi řádky a zachytávat kouzlo okamžiku.
Obklopuji se lidmi, knihami a kávou a baví mě rozšiřovat si obzory. Pozoruji, glosuji, sportuji, fandím Colombovi a umím se do třiceti vteřin ztratit i s navigací a mapou v ruce.
Chtěla bych se nechat na rukou nosit, jenže přitom vřeštím, že nemám pevnou půdu pod nohama.