CSRFoodwasteOdpovědná rodinaOdpovědný životStudie / průzkumyTémataZdravý životní stylŽivotní prostředí

Nová data o plýtvání: 4 z 10 lidí vyhazují potraviny několikrát měsíčně

Čtyřicet procent Čechů několikrát do měsíce probere ledničku a kuchyňské skříňky, aby potraviny, které si koupili a donesli domů, bez použití přesunuli do koše. Nejčastěji proto, že jim prošla lhůta, nebo je jídlo plesnivé či nahnilé. Návyky domácností se přitom v čase příliš nemění.

Tak znějí závěry unikátního výzkumu veřejného mínění, které v září pro konferenci Food Waste 2015 provedla společnost Ipsos. Dotazovala se metodou CASI (Computer-Assisted Self Interviewing) s využitím Ipsos online panelu 1009 osob starších osmnácti let. Lidé odpovídali na otázky, které se týkají toho, jak doma nakládají s jídlem. Podobné šetření provedla agentura IPSOS i v loňském roce, mohla tak tedy vůbec poprvé porovnat, jak a zda se návyky Čechů mění.

Zdroj: Ipsos

Zdroj: Ipsos

Navzdory mnoha kampaním, z nichž nejznámější je podzimní Národní potravinová sbírka (více zde »), během které mohou lidé či firmy darovat jídlo pro potravinové banky a ty je dávají potřebným, se přístup domácností k potravinám příliš nezměnil. V roce 2014 uvedlo 40 % populace, že vyhazuje jídlo alespoň několikrát do měsíce. A stejný počet, tedy 4 lidé z 10, uvedl stejnou odpověď i v září 2015. V aktuálním průzkumu přiznalo 7% populace, že jídlo vyhazuje i několikrát týdně.

“Nejčastějším důvodem vyhazování potravin je to, že jsou shnilé, plesnivé či zkažené. 6 z 10 lidí vyhazuje potraviny do směsného odpadu, přičemž jde nejčastěji o ovoce, zeleninu či pečivo,” uvedli autoři šetření.

Pozitivní zprávou je, že se 60% dotázaných domnívá, že vyhazuje méně jídla než před dvěma roky.

Jak omezit plýtvání? Zdroj: Ipsos

Jak omezit plýtvání? Zdroj: Ipsos

Mezi lidmi, kteří nedokáží šetrně nakládat s jídlem, je největší podíl u mladších ročníků, lidí ve věkové skupině mezi 18-24 lety.

Pokud měli respondenti průzkumu odpovědět na otázku, jaké kroky a opatření by podle nich mohly pomoci omezit plýtvání potravinami, nejčastěji přiznali, že lepší vlastní rozvaha. Odpověď “Lepší plánování naší domácnosti při nákupu potravin” zaškrtlo v dotazníku 36% oslovených. 27% populace soudí, že by mělo pravidelně kontrolovat údaje o trvanlivosti potravin na obalech. A každý čtvrtý (26%) míní, že by měl upustit od velkých “farmářských” nákupu a chodit pro jídlo častěji a nakupovat ho méně.

Ještě více než plýtvání potravinami lide považují za problém jejich nedostatečnou kvalitu.

Zdroj: Ipsos

Zdroj: Ipsos

Kdo by měl podle průzkumu problém s plýtváním řešit? Respondenti se shodli, že je to v první řadě úkol domácností – tuto odpověď uvedlo 62% dotázaných. Následují super/hypermarkety (59%), potravinové firmy a restaurace (56, respektive 55%).

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Kampaň upozorňuje, že nemocní schizofrenií mohou normálně žít a pracovat

Následující článek

Žvýkačková zeď: turistická atrakce upozorňuje na ekologickou katastrofu

Simona Holecová

Simona Holecová

Šéfeditorka Neovlivní.cz. Novinařině se věnuje od roku 1997 - v reportérském oddělení Mf Dnes, Hospodářských novin a online deníku Aktuálně.cz, kde působila devět let jako šéfeditorka. Před příchodem do DeadLineMedia pracovala v Mf Dnes jako vedoucí editorů a regionálních redakcí.