TémataZdravý životní styl

Poctivá zmrzlina, která překvapí chutí a potěší alergiky, vegany i ty, co chtějí hubnout

Smetana nebo mléko, vejce, cukr. Nic jiného do základu zmrzliny nepatří, nebo by alespoň nemělo. V poslední době už máme na vybranou, zda svoje chuťové pohárky ošálíme nějakou levnou „rychlovkou“ z rostlinného tuku, se spoustou emulgátorů, stabilizátorů a umělých barviv, nebo raději sáhneme po poctivém výrobku z opravdových surovin. My se kloníme ke druhé variantě, stejně jako pražská studentka Tereza Houdková, která výrobě domácích zmrzlin doslova propadla.

 

Začalo to nevinně – Tereza byla skrytý fajnšmekr už od dětství. Jako jedno z mála dětí zmrzlinu moc nemusela, a to především kvůli nevalné kvalitě sortimentu, který u nás tehdy byl k dispozici. K oblibě poctivé zmrzliny ji přivedly až zahraniční dovolené v Itálii a také bratrův úspěšný pokus o výrobu domácí zmrzliny. „Tak jsem to zkusila taky a byl z toho bezkonkurenční domácí letní dezert,“ popisuje Tereza první impuls, který skončil koupí zmrzlinovače, experimentováním s různými příchutěmi a nakonec i založením vlastního internetového zmrzlinářství Scoop it! To nejdřív sloužilo jako takový soukromý obchod pro kamarády a známé, pak se začali ozývat cizí zákazníci a dnes už můžeme ochutnat třeba v pražských kavárnách Pražírna, Al Cafetero, Bitcoin Coffee a dalších, kam Tereza svoji zmrzlinu dodává.

1

Tereza Houdková – zmrzlinářka, která vyrábí zmrzliny s láskou

Alergie a diety nejsou překážkou

Když Tereza mluví o zmrzlině, je znát, že je ve svém živlu: „Cukr, tuk a žloutky jsou to, co ze zmrzliny dělá zmrzlinu: nádherný jemný krém, který i po zmrazení zůstane krémem, a ne kusem ledu,“ popisuje základ oblíbené letní pochoutky. Neznamená to ale, že by si ji nemohli dovolit i lidé s různými dietami. A právě příprava různých alternativ je jednou z Tereziných specialit. „Řídím se heslem: pověz mi, jakou dietu máš, a já ti vyrobím zmrzlinu na míru. Základní složky se dají nahradit jinými přírodními potravinami, ale někdy to bude mít dopad právě na zmíněnou krémovou texturu,“ popisuje Tereza úskalí své práce. „Cukrovkářům sladím zmrzlinu stévií. Tahle sladká bylinka nejen že nahrazuje cukr, ale dokonce má i léčivé účinky: údajně stimuluje tvorbu inzulinu v těle. Pro osoby s intolerancí laktózy používám sójové, kokosové nebo jiné mléko, a to buď podle osobních preferencí zákazníka, nebo podle toho, co mi k dané příchuti více sedí. Pro ty, kdo žijí paleo, sladím třeba datlemi a používám kokosové mléko. U veganů je navíc nutné vynechat i vaječný žloutek.“ I taková zmrzlina ale může mít opravdovou chuť a navíc je do poslední přísady na objednávku – nehrozí tedy, že by se v jejím složení ocitlo něco, co tam nepatří, nebo co tam nechceme. Třeba různé ingredience syntetického původu. „Moje zmrzliny jsou stoprocentně bezlepkové. Co se ale týče redukčních diet, málo sladká a netučná zmrzlina by bez použití umělých látek byla velice tuhá. Takové látky já ovšem nepoužívám,“ oznamuje kategoricky Tereza. Nízkotučná zmrzlina prostě už není zmrzlina a ani tak nechutná, takže pokud hubnete, je mnohem lepší si občas dopřát malou porci té poctivé, než nějaké náhražky. Anebo zkuste sorbet, tedy zmrzlinu bez smetany. I ty dělá Tereza úžasné a – věřte nevěřte – vyrábí i čokoládový, který má chuť ještě výraznější než klasická smetanová čokoládová zmrzlina.

 

Jahodová s pepřem

Jahodová s pepřem

Borůvková prosecco

Borůvková prosecco

Máte chuť experimentovat?

Příchutě nabízejí obecně nevyčerpatelnou studnici možností, jsou barometrem kreativity a dovednosti každého zmrzlináře a dávají možnost si pořádně zaexperimentovat. Vanilková, čokoládová nebo pistáciová jsou osvědčené klasiky, ale každý, kdo výrobě zmrzlin alespoň trochu přičichl, vám řekne, že nejzábavnější jsou právě chuťové experimenty. Stejně tak Tereza, mezí jejíž stálice patří slaný karamel, jahodová s pepřem, ale třeba i levandulová.  V nabídce má ale i zmrzlinu se zvláštní příchutí olivového oleje. „Má samozřejmě hodně specifickou chuť, ale ani ne olivovou, ani ne olejovou. Nejvíc mi připomíná chuť vody z lázeňského pramene, třeba Vincentku. Je tak zvláštně minerálně slaná, ale přesto dobrá, zajímavá. Tu prostě musíte ochutnat.“ Na obligátní otázku co s ní odpovídá jasně: „Podávám ji se slanou sušenkou, snítkou rozmarýnu a lehce posypanou mořskou solí. V Americe jsou třeba hodně oblíbené zmrzlinové sendviče – tedy zmrzlina mezi dvěma slanými oplatkami.“ Olejová zmrzlina může být skvělým oživením slaného letního občerstvení a překvapením pro návštěvu – zkuste podávat třeba s grilovaným rajčetem a lehkým salátkem. Zmrzlina vůbec nemusí sloužit jako dezert a měli bychom si zvykat, že nepatří jen do sladké kuchyně. A taky se zbavme předsudku, že zmrzlina je „pro děcka“. Pokud kroutíte hlavou, odpovíme pouze příchutí: ananasový sorbet s Metaxou, sorbet s whisky nebo borůvkový sorbet s proseccem. I takové osvěžující „drinky v kopečku“ jsme mohli ochutnat na různých kulturně-kulinářských akcích, kterých se Tereza účastní. Na té poslední, Prague Fashion Marketu, představila, jak sama říká „horkou ledovou novinku s náběhem na status nejoblíbenější zmrzliny“. Příchuť mrkvového dortu nebylo snadné vyladit, ale můžete se spolehnout, že i kandovaná mrkev, jedna z hlavních ingrediencí této pochoutky, je domácí. Na domácích a přírodních surovinách si Tereza zakládá – k výrobě zmrzlin používá třeba kvalitní farmářské mléko. I proto jsou její zmrzliny nově k mání i ve vršovickém farmářském obchodě Piggies. Nejen ingredience ale dělají zmrzlinu. Tereza má jasno: aby byl výrobek dobrý, musí vznikat s péčí a dobrou náladou: „Mojí filozofií je vyrábět s láskou a klidem. Jsem přesvědčená, že to, co vyrábíme, absorbuje naši emoci.“

Klasika - čokoládová

Čokoládová klasika

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

18 způsobů, jak využít sáčky se silikagelem

Následující článek

10 nejlepších přírodních éterických olejů pro děti

Hornová Karolína

Hornová Karolína

Pochází z Prahy, kde také vystudovala bohemistiku a posléze mediální studia na Univerzitě Karlově. Od roku 2010 působí jako novinářka na volné noze, korektorka, příležitostná překladatelka a jazyková poradkyně. Nejraději píše o bydlení, módě, životním stylu, sportu a kultuře. Kromě psaní miluje kreslení a umění vůbec, kvalitní četbu, dobré jídlo a pěstuje zvláštní zálibu v učení se cizích jazyků. Relaxuje při sportu, cestování a nakupování bot.