CSRFoodwasteOdpovědná rodinaOdpovědný životTémataZahraniční inspiraceZdravý životní styl

Univerzální omáčka je minulostí, do školních jídelen přicházejí jídla z celého světa

Jíst zdravě, chutně a vyváženě – to je cíl nové brožury společnosti Unilever, která přichází do školních jídelen. Strávníkům nabízí menu z pěti zemí světa. Školní jídelny ji berou jako  inspiraci, od září se totiž musí řídit i novými nutričními doporučeními ministerstva zdravotnictví. Ty nepřipouštějí třeba to, aby děti jedly dvě bílkoviny najednou, což je například čočka s vejcem.

Doby, kdy byla nejběžnějším menu školních jídelen univerzální hnědá omáčka, známá spíše jako UHO, patří už k nostalgickým vzpomínkám starší generace. Po revoluci začaly školní jídelny vařit mnohem variabilněji a naservírované jídlo začínalo pomalu i lahodit oku. „Pamatuji si, jak nám směrnice přikazovaly, že špenát musí být s vařenými brambory a vejcem natvrdo a vůbec se nedivím, že tehdy děti špenát prostě nenáviděly, navíc se touto kombinací málem udusily,“ vzpomíná dvaasedmdesátiletá Jarmila, která dřív pracovala jako kuchařka v jedné ze školních jídelen na Ostravsku.

ČTĚTE: OBRAZEM: JAK SI TESCO A POTRAVINOVÁ BANKA PŘEDÁVAJÍ NEPRODANÉ OVOCE A ZELENINU

Ve školách se začaly objevovat různé druhy zeleninových i ovocných salátů, a dokonce i špenát začal mít přijatelnou podobu, a to jak vzhledově, tak chuťově. „Začali jsme ho kombinovat s bramborovými knedlíky a chutným dušeným masem a děti se po něm mohly utlouct,“ vypráví kuchařka. Postupně se do procesu zdravého stravování zapojili renomovaní nutriční odborníci a školy začaly dokonce soutěžit, kde se nejlépe a nejzdravěji vaří.

Brožura přichází s jídly z celého světa

Nyní přichází společnost Unilever Food Solutions s novou brožurou s názvem Školní obědy ze všech koutů světa. Tato firma přistoupila k certifikaci receptur podle kritérií programu „Vím, co jím“. Představuje jídla různých kultur a kuchyní a snaží se o zpestření dětského menu ve spolupráci s odborníky. Představuje pět kompletních obědových menu, a to v duchu národních kultur a kuchyní Mexika, Itálie, USA, Indie a Francie. Oběd se skládá z polévky, hlavního chodu, salátu a desertu, u každého receptu jsou navíc informace o výživových hodnotách a obsažených alergenech.

Aztécká polévka s opečenými nudlemi. Foto: Unilever

Aztécká polévka s opečenými nudlemi. Foto: Unilever

„Dětská strava nesmí být monotónní, příliš sladká, slaná nebo tučná. V případě tuků platí obzvlášť, že je třeba dbát nejen na jejich kvantitu, ale i kvalitu, tedy na složení jednotlivých mastných kyselin. Chceme ukázat, že se dá připravit atraktivní dětské menu, a přitom se držet zásad pestré vyvážené stravy. To znamená využívat nutričně vyvážené suroviny, dbát na přiměřenou velikost porce a celkový denní příjem a výdej energie,“ říká nutriční specialistka Hana Langrová.

Vím, co jím

Obecně prospěšná společnost Vím co jím a piju vznikla v České republice v roce 2010. Je tuzemským držitelem práv k celosvětové certifikační značce Vím, co jím.

Ta je součástí rozsáhlého celosvětového programu The Choices programme. Systém označování vychází z celosvětové iniciativy Choices, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO).

Hlavním záměrem značky je poukázat na kvalitní potraviny, které odpovídají standardům Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve čtyřech hlavních kategoriích: trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík (sůl) a  cukr, v některých kategoriích je dále hodnocena energie a vláknina.

Při tvorbě receptů bylo podle Langrové cílem, aby si děti osvojily správné stravovací návyky a jídla měla nutričně vyvážené recepty s navýšením vlákniny a se sníženým množstvím nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, cukru a soli.

Od 1. září nová pravidla z ministerstva

Právě sůl, respektive jeho vysoký příjem v potravě, je jedním z problémů, s nimiž se nutriční odborníci snaží zatočit.

„Na brožuře oceňuji, že v certifikovaných recepturách není přidávána sůl, ta je jen v použitých surovinách. To umožňuje kontrolu nad obsahem soli v připravovaných pokrmech,“ říká Jiří Brát, tajemník národního vědeckého výboru a člen správní rady společnosti Vím co jím a piju. Součástí brožury jsou také grafická menu pro každou z vybraných národních kuchyní a zábavné kvízy pro děti k vytištění.

ČTĚTE: ODSTARTOVALA PRVNÍ FÁZE KAMPANĚ NÁRODNÍ POTRAVINOVÉ SBÍRKY. STOJÍ ZA NÍ LOOSERS

Ne všechny školní jídelny už mají brožuru k dispozici. Ty, co si ji stačily prostudovat, tvrdí, že i bez ní se snaží pro děti připravovat pestrý jídelníček. „Řídíme se spotřebním košem a chutěmi našich malých strávníků. Do jídelníčku zařazujeme potraviny podle sezony, důležitým faktorem je při tom ale jejich cena,“ říká vedoucí školní jídelny při Základní škole v Dobré na Frýdecko-Místecku Renata Weissmannová.

Novou brožuru považuje za přínosnou. „Jídla v ní jsou pro nás ale spíš inspirací, ne všechny jsou použitelné pro náš provoz,“ říká. Jídelna, kterou řídí, zkusí po některých menších úpravách nabízená menu do jídelníčku zařadit.

Weissmannová také připomíná, že od 1. září začala platit nová nutriční doporučení pro školní jídelny. Vydalo je ministerstvo zdravotnictví a hygienici svým bdělým okem hlídají, zda je školní družiny dodržují. Jedno z doporučení říká, že v rámci jednoho jídla by se neměly kombinovat bílkoviny. A to je problém.

ČTĚTE: NOVÁ DATA O PLÝTVÁNÍ: 4 Z 10 LIDÍ VYHAZUJÍ POTRAVINY NĚKOLIKRÁT MĚSÍČNĚ

„Nejsme tady na to zvyklí. Třeba čočka se u nás vždycky jedla s vejcem nebo nějakou uzeninou, nyní bychom měli dělat čočku se zeleninou. To děti většinou nejí, takže i čočku připravujeme jako guláš,“ prozradila Weissmannová. Bohatá diskuze kuchařek a vedoucích školních jídelen na toto téma je na webových stránkách skolnijidelny.cz.

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Zamyšlení Aleše Šlechty: Tak jsem si vzpomněl na člověka... Měl přezdívku Dan

Následující článek

Dnes se pracuje odkudkoliv: Pokud mohou lidé pracovat dva dny doma, jsou výkonnější a loajálnější

Stypková Marie

Stypková Marie

Novinařině se věnuje dvacet let. Začínala v regionálních denících.
Mezi její největší úspěchy patří vítězství v novinářské soutěži vydavatelství VLP Ombudsman čtenářů za sérií článků o nejmladších bezdomovcích. Jako vedoucí redaktorka pracovala také v týdeníku Sedmička nebo 5 plus2.
Má dvě dospělé děti a tři vnoučátka. V životě se řídí zdravým selským rozumem, tíhne k východním filozofiím.