Byznys pro životDiverzitaKariéraNa vlastní trikoOdpovědné zálibyPozor, začínámeTémata

Ženy, které nás inspirují: Eva Brabcová peče štrůdly do krabice

Něco vám v životě chybí a netroufáte si na změnu? Nejste úplně spokojená v práci, kterou děláte a hledáte v sobě odvahu, abyste si začala plnit své sny? Zkuste to! Představujeme vám ženy, které se rozhodly vydat (i přes překážky) vlastní cestou. Inspirujte se jejich příběhy, třeba vás „nakopnou“. Eva Brabcová (49), majitelka obchůdku a kavárny Štrůdl do krabice, je důkazem toho, že nikdy nevíte, co vám život přinese.

Evin útulný a stylově zařízený krámek v centru Benešova voní do dálky skořicí, medem a vanilkou. Jeho majitelka dala po mnoha letech sbohem manažerské pozici ve vydavatelství a pustila do pečení štrůdlů. Byl to obrovský risk a skok do nejistoty, ale vyplatil se.

ČTĚTE: RODINNÁ MÝDLÁRNA V HNÍZDĚ: PŘÍRODNÍ MÝDLO NENÍ MARNIVOST, ALE PŘÍJEMNÉ ROZHODNUTÍ.

“Téměř dvacet let  jsem pracovala na manažerských pozicích ve vydavatelstvích, v distribuci a marketingu. Když jsem se ale v posledním zaměstnání na vlastní kůži setkala se šikanou ze strany nadřízené, odešla jsem a ze dne na den se ocitla bez práce a peněz. Vůbec jsem netušila, co bude dál. Netrvalo to ale dlouho a začaly se mi v hlavě hromadit plány. Ráda vařím, peču a hostím návštěvy, mám to zkrátka v krvi. štrůdly jsem navíc pekla už od mládí a všichni mi je vždycky chválili. A když jsem se tedy zabývala tím, kam se pracovně „vrtnout“, právě štrůdl mi připadal jako ideální nápad. Našla jsem si prostory v Benešově, dcera Monika vymyslela název podniku „štrůdl do krabice“ a už to jelo,” vypráví sympatická Eva.

Léta chtěla mít malou kavárnu s dobrým domácím pečivem, čerstvými koláči a jinými dobrotami, ale vždycky měla jinou práci, a tak ji nic nenutilo pustit se do toho opravdu naplno.

Paní Eva peče celkem 18 druhů štrůdlu a prodává je ve speciálních krabicích ještě teplé.

Paní Eva peče celkem 18 druhů štrůdlu a prodává je ve speciálních krabicích ještě teplé.

Dobrodružné začátky

Svůj obchod otevřela na konci roku 2012. “Začátky byly fajn, byli jsme „neokoukaní“, takže lidé chodili nakupovat často ze zvědavosti. Hlavně mě ale práce ohromně bavila (což samozřejmě platí dodnes) a všichni kolem mi ohromně fandili, to mě nabíjelo energií. Nastaly chvíle, kdy se mi dařilo a také okamžiky, kdy byly tržby nižší a já nervózně přemýšlela, jak to zvlánu dál. Nakonec se mi ale povedlo získat pár kaváren a obchodů na stálý odběr, školu na svačiny pro děti a pomalu se mi začínalo dařit. Dnes, po více než dvou letech od otevření, si nemůžu stěžovat. Pronajala jsem si nové prostory a otevřela nový štrůdl do krabice na viditelnějším místě v Benešově. Obchod je prostornější, má ucelenou koncepci a mám zde osm míst k sezení,” vzpomíná na své začátky paní Eva.

Celkem peče 18 druhů štrůdlů, pak taky kynuté buchty, koláče, muffiny. Její specialitou jsou zeláky z kynutého těsta, skořicové mašle a pikantní tyčinky z listového těsta. “Jako takovou libůstku jsem začala vyrábět a prodávat zástěry s logem firmy – učím ženy být elegantní i v kuchyni. V práci trávím celé dny, ale nestěžuji si. Největším oceněním je pro mě pochvala od mých zákazníků a za to mi to stojí,” usmívá se.

Nejdůležitější je, aby se u ní zákazníci cítili dobře a rádi se k ní vraceli.

Nejdůležitější je, aby se u ní zákazníci cítili dobře a rádi se k ní vraceli.

Ze světa paní Štrůdlové

Do sortimentu nově zařadila štrůdly z cereálního těsta, které se velmi dobře prodávají a také domácí kynuté plněné koláče s tvarohem a mákem. “Změna prostoru mě poměrně dost vyčerpala, jak finančně, tak fyzicky. Musím se mnohem více ohánět, štrůdly se prodávají o 100% více, což je skvělé! Zákazníci byli zvyklí, že jsem s nimi vždy pohovořila, což se snažím dodržovat pořád, a to i přes narůstající „frmol“ v krámku. Snažím, aby se ke mně vraceli.”

Kromě toho se chce paní Eva taky ucházet o značku regionální potravina, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR. Možná si lidé někdy myslí, že je to jednoduché, prostě péct štrůdly, ale to je omyl. “Jsem na všechno sama, chybí mi druhý člověk na výpomoc, kterého si ale zatím nemohu dovolit. Je to o každodenní organizaci práce, musím být vždy připravena na jakoukoli objednávku z řad zákazníků. Také je důležité se neustále vzdělávat, dala jsem se na obor pro mě neznámý, a tak navštěvuji semináře a kurzy, např. Profesionální obsluha apod.,” říká.

Štrůdl s pudinkem je jeden z nejoblíbenějších.

Štrůdl s pudinkem je jeden z nejoblíbenějších.

Úspěch poctivé práce

Velkou předností je, že Eva peče štrůdl rovnou do krabice, jak ostatně už název mé prodejny napovídá, takže si zákazník odnáší zákusek ještě horký – právě vyndaný z trouby a v jejich nové krabici, určené speciálně pro čerstvé štrůdly. “Krabice jsme si nechali vyrobit přesně na míru a jsou i s praktickým větráním. Zakládám si na tom, že nikdy neprodávám nic, co zbylo z předešlého dne, používám vždy jen čerstvé suroviny, žádné umělé náhražky a stabilizátory. Nově připravujeme také kávu z čerstvě mletých pražených zrn, zákazník si u nás může posedět nad šálkem vynikajícího espressa nebo cappuccina. Doporučit můžu i horkou čerstvou mátu s medem a samozřejmě máme i velký výběr čajů.”

ČTĚTE: OKRASNÉ PÍSKOVÁNÍ SE HODÍ I NA SKLENICE PRO PUNKOVOU KAPELU, ŘÍKÁ ŽIVNOSTNÍK HORSKÝ

Obchod Štrůdl do krabice byl vybrán jako „Regionální prodejna“ Kraje Blanických rytířů, takže si zde můžete koupit další produkty, které získaly ocenění „Regionální potravina.“ A co se ještě paní Evě podařilo? Koncem minulého roku byla pozvaná jako předseda poroty do Valtic na známý „Šrůdl Fest“, což byla velká pocta.

Foto: archiv Evy Brabcové

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Americké vodojemy k sežrání

Následující článek

Rozhovor s Petrou Mašínovou: Pokud je žena dobrá, tak se stejně nakonec prosadí

Procházková Simona

Procházková Simona

Vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze obor Informační studia a knihovnictví. Miluje knížky a obdivuje ty, kteří je tvoří. Ráda by taky minimálně jednu časem vydala, nápad už nosí v hlavě dlouho. Nejčastěji píše o zdraví, dětech a psychologii, miluje cestování a horské túry a ve volném čase fotografuje, sportuje a peče úžasné dorty pro své blízké. Má malého syna a nejlépe se cítí se svou rodinou v domečku za Prahou. A co nemusí? Nudu a lidi, kteří si pořád na něco stěžují. Její motto? Co se vleče, neuteče.