Byznys pro životCSRFoodwasteKariéraNa vlastní trikoOdpovědné zálibyOdpovědný životSociální podnikyTémataZdravý životní stylŽivotní prostředí

Zero Waste Jam: firma, která vyrábí džemy z přebytků i ošklivé zeleniny

Cornelia Diesenreiter řídí rakouskou start-upovou firmu Zero Waste Jam, která nabízí „chutná řešení“ bez zbytečného plýtvání. Vyrábí totiž džemy, sirupy a omáčky čatní  z přebytků úrody a zpracovává také “ošklivé” ovoce a zeleninu, o které obchody nemají zájem. Zákazníci včetně firemních se hrnou. Ani o dárce nadúrody nemá Cornelia nouzi.

Kdykoliv pořádá degustace na trzích, jasně vítězí rozmarýnové želé. Lidi většinou nejdřív nevědí, co od výrobků z přebytků zeleniny a ovoce čekat, a pak jsou ohromení, jak chutná. „I proto nás baví experimentovat. Ukázat lidem, co nečekaného se dá vytvořit z ovoce, zeleniny a bylinek,“ vypráví Cornelia Diesenreiter, výkonná ředitelka malé rakouské firmy Zero Waste Jam, která vyrábí pochoutky z přebytků úrody a která za inovativní přístup proti plýtvání potravinami získala podporu tak velké firmy, jako je technologická společnost SAP.

IT a džemy? Jde to dohromady

Cornelia Diesenreiter vystudovala management životního prostředí a přírodních zdrojů na univerzitě ve Vídni v Rakousku. Ve Velké Británii přidala obor zaměřený na design a inovace pro udržitelný rozvoj. Už během studií pracovala jako dobrovolnice pro různé neziskové organizace. Během stáže v jedné z nich se setkala s konceptem nulového odpadu. Podílela se na auditu, v rámci kterého se třídilo 1,5 tuny odpadu, přičemž 450 kilogramů představoval potravinový odpad. Ten moment byl zásadní pro její kariéru.

ČTĚTE: ČATNÍ A DŽEMY Z PŘEBYTKŮ POTRAVIN? DVĚ MLADÉ ANGLIČANKY DOKAZUJÍ, ŽE PLÝTVAT SE NEMUSÍ

Cornelia Diesenreiter vystudovala management životního prostředí a přírodních zdrojů na univerzitě ve Vídni. Ve Velké Británii vystudovala obor zaměřený na design a inovace pro udržitelný rozvoj. Po studiích rozjela start-upovou firmu Zero Waste Jam v Rakousku, která vtipně upozorňuje, že je úplně zbytečné nadúrodu nebo nevzhledné ovoce a zeleninu vyhazovat, když výrobky z ní chutnají tak dobře. Cornelia bude ve čtvrtek 1. října 2015 hostem na konferenci FOOD WASTE 2015: Od teorie k praxi, kterou pořádá platforma Byznys pro společnost. Foto: archiv Cornelie Diesenreiter

Cornelia Diesenreiter vystudovala management životního prostředí a přírodních zdrojů na univerzitě ve Vídni. Ve Velké Británii pak přidala obor zaměřený na design a inovace pro udržitelný rozvoj.
Po studiích rozjela v roce 2012 start-upovou firmu Zero Waste Jam v Rakousku, která vtipně upozorňuje, že je úplně zbytečné nadúrodu nebo nevzhledné ovoce a zeleninu vyhazovat, když výrobky z ní chutnají tak dobře.
Cornelia bude ve čtvrtek 1. října 2015 hostem na konferenci FOOD WASTE 2015: Od teorie k praxi, kterou pořádá platforma Byznys pro společnost.
Foto: archiv Cornelie Diesenreiter

„V Evropě se snažíme vypěstovat stále více, a přitom se takové množství jídla vyhazuje. Věřím, že bychom měli využít to, co už máme, a vysvětlit lidem, že není potřeba vyrábět jídla pořád víc a víc,“ je přesvědčena.

Když dokončila školu, objevila projekt Zero Waste Jam. Jeho propagátorka Evelina Lundquist tehdy neměla čas se projektu vedle své práce plně věnovat, tak ho Cornelia převzala. A rozjela start-up, který momentálně v Rakousku sbírá ocenění za inovativní společenská řešení. V rámci projektu Social Impact Startup firma získala grant například od technologické firmy SAP. A Cornelii přijde propojení s IT společnosti velmi logické.

„Spojení IT, plýtvání jídlem a našich džemů je založené na myšlence, že pro lidi, kteří chtějí věnovat jídlo, pomoci nám s vařením nebo nabídnut něco jiného, je jednodušší komunikovat přes sociální sítě nebo nějakou aplikaci,“ vysvětluje. Nechce ale do budoucna zůstat v pozici start-upové firmy, věří, že vybuduje profesionální a prosperující podnik.

O dárce nemají nouzi

Ve firmě zpracovávají všechno, co roste, je jedlé a dobré. Od ovoce přes zeleninu až po bylinky a květiny. Její kolegyně Marta Cociancig má na webu Zero Waste Jam dokonce titul Královna receptů. Cornelia se tomu usmívá. „Nikdy nevíme, kolik ovoce nám drobní pěstitelé nebo velcí farmáři darují. Co se receptů týče, musíme být velmi flexibilní. Jednou jsme třeba dostali v jeden den mrkev a červený rybíz, tak jsme uvařily omáčku čatní a měla obrovský úspěch,“ popisuje. Marta podle ní vždy přijde s nápadem, co všechno lze zkombinovat.

Konečně, právě Cociancig měla kdysi velmi podobný nápad jako Cornelia. Vařila džemy a čatní z potravin, které by šly jinak do odpadu, ale jenom v okolí svého bydliště. Když zjistila, že existuje projekt Zero Waste Jam, rozhodla se s Cornelii spojit, a její pochoutky tak ochutnává mnohem širší okruh zákazníků, než byli sousedé. „Nás prostě baví experimentovat. Ukázat lidem, co nečekaného se dá vytvořit z ovoce, zeleniny a bylinek,“ vypráví Cornelia.

Zero Waste Jam byl v Rakousku tak ojedinělý projekt, že si ho všimla tamní celostátní média. A tak nemají o dárce přebytků úrody nouzi. „Neustále zvoní telefon a volají nám lidé, že by nám rádi věnovali přebytky ze své zahrady. A šíří to dál mezi své kamarády a sousedy, takže množství dárců se zvyšuje geometrickou řadou.“

Farmáři i drobní pěstitelé darují ovoce nebo zeleninu, které jsou moc velké nebo naopak moc malé, nebo ne úplně hezké neboli neprodejné. A mnohdy volají majitelé zahrad, kteří sami vyrábějí džemy, ale mají nadúrodu – když dá jeden strom víc než třicet kilo ovoce, zahrádkáři to nestihnou zpracovat. Sbírat chodí lidé z firmy včetně Cornelie, které dělá radost potkávat se s dárci. „Občas mi pomáhají také dobrovolníci, které to baví,“ říká Diesenreiter.

Výrobky prodávají ve třech obchodech ve Vídni, v Klosterneuburgu a na trzích. Dávají o sobě vědět na Facebooku a lidé si mohou kupovat jejich džemy, čatní a sirupy také on-line. Navíc si řada firem v rámci společenské odpovědnost jejich výrobky kupuje jako dárky nebo marketingové předměty. „Našimi klienty jsou hlavně společnosti, které se pohybují v oboru udržitelnosti, od recyklace po sociální bydlení. A vybrali si nás proto, že vyznáváme stejné hodnoty.“

ČTĚTE: TESCO DARUJE KAŽDÝ DEN NEPRODANÉ OVOCE A ZELENINU POTRAVINOVÝM BANKÁM

Zero Waste Jam není jedinou firmou na zpracování přebytků a ošklivé zeleniny. Také ve Velké Británii funguje společnost Rubies in the Rubbles, kterou založila v roce 2011 na stejném principu Jenny Dawson. Také tento „neplýtvací“ podnik sbírá jednu odpovědnou cenu za druhou.

První sklenice džemů a čatní rozvážela a nabízela Dawson do hotelů a kaváren, prodávala je na trzích a postupně rozesílala nabídky maloobchodníkům. V roce 2012 získala cenu Business Award pro udržitelný rozvoj a dnes má firma roční obrat kolem 200 tisíc liber.

Sdílet článekShare on FacebookTweet about this on Twitter
Předchozí článek

Pohled matky a učitelky na děti na dálkové ovládání

Následující článek

Jablotron vybudoval v Jablonci nad Nisou nový domov pro seniory

Petra Horáková

Petra Horáková

Petra Horáková se dlouhodobě věnuje tématu odpovědného podnikání. Byla u startu pravidelných příloh Hospodářských novin věnovaných oblasti CSR, účastní se i odborných konferencí a diskusí. Čtyři roky se věnovala projektu TOP 25 žen českého byznysu. Petra začínala svou novinářskou dráhu v polovině 90. let jako redaktorka ostravské přílohy deníku MF DNES.